Viure millor i més informats
Lluís Inglada Renau
Director de l’àrea de Territori de l’Institut Cerdà i Director de l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona
La preocupació pel medi ambient i per la qualitat de vida ha anat escalant posicions en el ventall de prioritats de les persones i, conseqüentment, de les institucions i també de les empreses. El 2019 va ser, sense cap mena de dubte, l’any del compromís generalitzat entorn els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Precisament, en l’apartat 13 d’aquests ODS: “Mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest”, es destaca com a objectiu: “millorar l’educació, la conscienciació i la capacitat humana i institucional en relació amb la mitigació del canvi climàtic, l’adaptació a aquest, la reducció dels efectes i l’alerta primerenca”.
Quan impulsem l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, allò que buscàvem eren tres objectius molt clars; d’una banda, dotar la població d’un major grau d’informació i coneixement sobretot allò relatiu a la qualitat de l’aire i, per tant, d’una major educació i cultura a l’entorn de la qualitat mediambiental. Alhora, preteníem dotar el territori d’eines per a prendre decisions que permetin gestionar adequadament la qualitat de l’aire. En tercer lloc, crear un espai on es pugui concentrar tota aquesta informació al servei de les persones i fomentar la participació. Estem, doncs, perfectament alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.
L’edició de l’Observatori significa que hem sabut consolidar i donar continuïtat a aquesta eina imprescindible per a saber més, per a canalitzar la participació, per a prendre decisions i per a enfortir la confiança basada en l’exercici de la responsabilitat i la transparència. Sens dubte, no és fàcil llegir tota la informació que ja tenim a l’abast en matèria de la qualitat de l’aire i, no perquè hi hagi opacitat de les empreses o de les administracions, sinó perquè disposar de la informació no és suficient per a la comprensió integral dels problemes i, per això, fem un esforç molt notable de difusió, de contrast i de pedagogia, per a posar a l’abast de totes dades que no deixen de ser complexos i que, sovint, no són fàcils d’interpretar més enllà de la comunitat científica o dels tècnics al mig ambient.
Gràcies a aquest procés de difusió i de divulgació, avui, són moltes les empreses, les institucions i les organitzacions del territori que es volen acostar a conèixer l’Observatori i que manifesten la seva voluntat de participar.
L’observatori és una eina viva, que va creixent constantment i que vol continuar caminant i el vol fer sumant cada vegada nous agents.