Mercè Rius Serra
Directora General de Qualitat Ambiental, Departament de Territori i Sostenibilitat, Generalitat de Catalunya
La qualitat de l’aire, especialment al Camp de Tarragona, es un aspecte que preocupa a la ciutadania i que es objecte de moltes inquietuds des del Departament de Territori i Sostenibilitat en som molt conscients i portem molts anys treballant per a la seva millora. Tot i que en les àrees urbanes de Catalunya, la qualitat de l’aire es veu afectada sobretot per la mobilitat, en aquest cas, el component industrial pren una major rellevància. Per a nosaltres, la part mes important per millorar la qualitat de l’aire, i la que ha donat uns resultats constatables al llarg dels anys és la prevenció.
En l’àmbit industrial això no tan sols es tradueix en la revisió de les autoritzacions per aplicar les millors tècniques disponibles d’obligat compliment que ens marca la Comissió Europea i que ha portat a una reducció significativa dels límits d’emissió dels diferents contaminants atmosfèrics. També estem exigint un seguiment de les emissions difuses i fugitives per garantir que es disminueixin aquestes emissions no-desitjades i estem treballant per garantir que les torxes de la industria química nomes entrin en funcionament en cas d’emergència, tal com establim a les autoritzacions ambientals i que la combustió es realitzi sense generar fums visibles, tal com hem establert al Decret 139/2018.
Finalment, també s’estableixen en les autoritzacions prescripcions pel que fa a les substancies químiques sotmeses al Reglament (CE) nº. 1907/2006 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu al registre, l’avaluació, l’autorització i la restricció de les substancies i preparats químics (REACH) per tal de garantir un nivell elevat de protecció de la salut humana i del medi ambient.
Aquesta tasca preventiva duta a terme directament des del territori, a traves dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, ha portat a una reducció significativa de les emissions, especialment d’aquelles associades a les partícules, òxids de sofre i de nitrogen, benzè i compostos orgànics volàtils.
Però no nomes s’ha incrementat la prevenció, sinó que també el control i la inspecció. L’aplicació a Catalunya de la Directiva d’Emissions Industrials (DEI), també ha comportat implementar des de l’any 2014 Plans i Programes d’Inspecció, que determinen les activitats que hauran de passar inspecció i la seva freqüència, d’acord amb diversos factors (les emissions, el seu comportament ambiental i si estan adherits a un sistema de gestió ambiental com EMAS). Així en el període 2014 a 2019 s’han executat 3.600 inspeccions i aquest 2020 s’inspeccionaran 51 activitats a la demarcació de Tarragona. En quant al control de les emissions a l’atmosfera, a Catalunya efectuem un seguiment a temps real dels focus amb un potencial contaminador més gran, a partir de les dades que els equips de mesura instal·lats a xemeneia envien a la Xarxa d’Emissions a l’Atmosfera de Catalunya (XEAC) amb que es controlen mes de 150 focus emissors (79 al Camp de Tarragona) i 24 torxes (totes elles al Camp de Tarragona). Per tant, a partir de les dades de les emissions dels contaminants mesurats (partícules, òxids de nitrogen, monòxid de carboni, compostos orgànics…) per aquests equips es pot conèixer el compliment de la normativa en matèria d’emissions que afecta els processos industrials concrets. Anualment, a més les empreses han de fer una declaració de compliment per acabar d’avaluar els diferents paràmetres que exigeix la normativa.
Pel que fa al sistema de vigilància de la qualitat de l’aire, la Unió Europea fixa tant els contaminants a mesurar, el nombre de punts de mesura, les característiques dels mateixos i els llindars de referencia per a preservar la salut de les persones i el medi. Aquesta informació es tramet a la Unió europea anualment per a la seva avaluació. Al Camp de Tarragona, donada la seva singularitat es disposa de 13 estacions de mesura, molt per sobre del que determina la Unió Europea essent una de les xarxes mes denses que existeix. En aquest cas no exclusivament s’analitzen els paràmetres regulats per la normativa comunitària (monòxid de carboni, òxid de sofre, PM10, PM2,5, benzè, òxids de nitrogen, metalls, benzo-alfapirè i ozó) sinó també es mesura àcid sulfhídric, àcid clorhídric, COV’s i HAP’s. Aquesta xarxa permet supervisar unes 6000 dades diàries de mesures de contaminants.
Vam donar la benvinguda a la tasca que s’esta realitzant des de l’Observatori, no perquè substitueixi la feina que fem i hem de continuar fent des de l’Administració, sinó perquè n’es un complement valuós i que es suma a d’altres estudis que s’han anat fent en aquest àmbit i que s’estan utilitzant tots conjuntament per a veure quin es l’impacte que pot haver-hi sobre la salut de la ciutadania del Camp de Tarragona. No es tracta de fer mitjanes sinó d’avaluar com ha evolucionat els valors al llarg del temps i en els diferents punts mesurats i dels valors mitjans i de les puntes que es puguin haver detectat, determinar quin pot ser el seu impacte. No volem suavitzar ni amagar res, sinó disposar de totes les dades per a que l’Agencia de Salut Publica en pugui realitzar una avaluació real. Fins ara, tots els indicadors de salut no han mostrat cap diferencia significativa entre el Camp de Tarragona i la resta de zones de Catalunya ni cap indici que pugui associar-se a la qualitat de l’aire, però el nostre compromís es continuar fent aquests estudis fins a disposar de la informació que ens permeti combatre la incertesa existent al territori dins del marc de la Taula de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, i dels grups de treball que s’han anat reunint en diferents ocasions.
Els resultats del primer estudi de l’observatori van ser presentats a la Taula i esperem que aquests, conjuntament amb d’altres estudis realitzats al territori, puguin ser compartits, per tal d’enriquir el coneixement i continuar millorant la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona.